Γιώργος Οικονομίδης,
Φίλοι μου αγαπημένοι γειά σας και χαρά σας!
Ο Γιώργος Οικονομίδης (Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 1916 – 22 Απριλίου 1985) κονφερασιέ, τραγουδιστής, σεναριογράφος και εκφωνητής ραδιοφώνου. Σπούδασε νομικά αλλά γρήγορα τον τράβηξε η ”παρουσίαση”
Μυήθηκε και «εκπαιδεύτηκε» ως κονφερασιέ στην περίφημη Μάνδρα του Αττίκ όπου και κέρδισε τα πρώτα του χειροκροτήματα. Ξεκίνησε τις παρουσιάσεις σε θέατρα, σε διάφορα κέντρα διασκεδάσεως και αναψυκτήρια ή σε εκδηλώσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Το 1940 έγραψε τους στίχους στο τραγούδι «Στη Ρώμη» (Κορόϊδο Μουσολίνι) το οποίο, όπου ακουγόταν, αναπτέρωνε το ηθικό όλων των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου (οι στίχοι του δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Η Βραδυνή). Το τραγούδι ήταν ιταλικό με τίτλο «Reginella Campagnola» (η χωριατοπούλα Ρετζινέλα) και τη μουσική του την είχε γράψει ο Έλντο ντι Λάζαρο.
Συνεργάστηκε με τον Κώστα Πρετεντέρη και μαζί έγραψαν πληθώρα θεατρικών επιθεωρήσεων και τραγουδιών που έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Στις αρχές του 1950 ο Γιώργος Οικονομίδης, εκτός από πολύ δημοφιλής στα βαριετέ και στις πίστες, ήταν και ο πιο επιτυχημένος και δημοφιλής άνθρωπος του ραδιοφώνου, ο πρώτος πραγματικός σταρ που έβγαλε αυτό το μέσο στην Ελλάδα, κυρίως με τα νέα ταλέντα του και όχι μόνο.
Μέσα από την εκπομπή του Νέα ταλέντα έδινε την ευκαιρία σε νέους να αναδειχθούν. Από αυτή την εκπομπή “βγήκαν” πολλά ταλέντα όπως η Νάνα Μούσχουρη, ο Χάρρυ Κλυνν, ο Γιάννης Βογιατζής κ.ά. Έχει γράψει σενάρια και έχει συμμετάσχει σε αρκετές ταινίες. Ξεχωρίζει η ταινία “Χαρούμενο ξύπνημα”, όπου η ιστορία διαδραματίζεται στις εγκαταστάσεις του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών. Χαρακτηριστικό του ήταν το σλόγκαν “Φίλοι μου αγαπημένοι, γεια σας και χαρά σας”.
Σαν στιχουργός υπογράφει υπέροχα τραγούδια κυρίως με συνθέτες και τραγουδιστές του ελαφρού τραγουδιού (Μωράκης, Πλέσσας, Καπνίσης, Μουζάκης, κ.α.) παρόλα αυτά έγραψε και λαϊκά τραγούδια με τον Μανώλη Χιώτη, τον Γιώργο Μητσάκη, τον Μπάμπη Μαρκάκη και άλλους. Ξεχωριστη η συνεργασία του με τον Κώστα Χατζή με τον οποίο τον συνέδεσε μια μακροχρόνια σνεργασία αφού έχουν συνυπογράψει (και με διάφορα ψευδώνυμα, άγνωστο γιατί) πολλά ωραία τραγούδια
στο site Stixoi.info βρισκουμε καταγεργαμμένα 126 τραγούδια του αλλά υπάρχουν και άλλα πολλά
Ξεχωριστή υπήρξε η πορεία του στην καλοκαιρινή του έδρα, στο Άλσος Οικονομίδη, του σημαντικότερου «αναψυκτηρίου» της μεταπολεμικής Αθήνας που μας φέρνει εικόνες από την παλιά Αθήνα, ήχους από μυθικούς καλλιτέχνες και γεύση από γρανίτα φράουλα. ενός καλλιτεχνικού χώρου «για όλη την οικογένεια» που πρωταγωνίστησε στη θερινή διασκέδαση της πρωτεύουσας επί 38 χρόνια με τραγούδι, και ταχυδακτυλουργικά νούμερα, νέα ταλέντα μα πάνω από όλα με τη λάμψη ενός χαρισματικού ανθρώπου, του «οικοδεσπότη» Γιώργου Οικονομίδη
Περισσότερα για το θέμα θα βρείτε εδώ https://www.mixanitouxronou.gr/
Ο Γιώργος Οικονομίδης έχει γράψει τους στίχους του ύμνου του Παναθηναϊκού. Το 1970 παρουσίαζε στην ΥΕΝΕΔ την εκπομπή Ο ένας στους δυο κερδίζει. Κατηγορήθηκε ότι συνεργαζόταν με το καθεστώς της Χούντας στην επταετία, γιατι έγραψε τους στίχους για τον Ύμνο της 21ης Απριλίου, σε μουσική του Γιώργου Κατσαρού. Κατά τη Στρατιωτική δικτατορία συμμετείχε στους χουντικούς εορτασμούς της επετείου της 21ης Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στις Ολυμπιάδες τραγουδιού που οργανώθηκαν τότε ανάμεσα σε άλλους ηθοποιούς και τραγουδιστές. Η αλήθεια ειναι ότι χρεώθηκε περισσότερες αμαρτίες, από αυτές που έπραξε και πως προερχόμενος από ένα αριστερό παρελθόν, αναγκάστηκε να συμβιβαστεί και δεν ηταν ο μόνος.
Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γκιώνης στην νεκρολογία για τον Οικονομίδη έγραψε πως υπήρξε «ο μονοκράτορας μιας εποχής – εκείνης της αποεαμοποίησης, όπως την αποκάλεσε ο μακαρίτης Κώστας Πρετεντέρης – όπου το κλίμα δεν ήταν ευνοϊκό για όσους ήθελαν να προχωρήσουν περισσότερο κάποια πράγματα» και ότι «πέρασε με άνεση και στη δικτατορία, της οποίας υπήρξε ο διασκεδαστής και ο κύριος εκφραστής της πολιτιστικής της άποψης, με αποκορύφωμα τις ρωμαϊκές γιορτές του Σταδίου».
πληροφορίες και από την wikipedia
Εδώ θα βρείτε τις συλλογές με τα εξαιρετικά τραγούδια σε στίχους Γιώργου Οικονομίδη
To Elliniko Tragoudi: Giorgos Oikonomidis, Vol. 1
https://frontl.ink/njd5aq3
To Elliniko Tragoudi: Giorgos Oikonomidis, Vol. 2
https://frontl.ink/ypkeb7x
To Elliniko Tragoudi: Giorgos Oikonomidis, Vol. 3
https://frontl.ink/lx3o7rp
To Elliniko Tragoudi: Giorgos Oikonomidis, Vol. 4
https://frontl.ink/b862ejq
Σχετικά δημοσιεύματα
https://www.mixanitouxronou.gr/
και μια εκπομπη του Γιώργου Παπαστεφάνου για τον Γιώργο Οικονομίδη