Μαρία Δημητριάδη
Μύρισε το τραγούδι γιασεμί
γράφει ο Δημήτρης Νάσσης
Η Μαρία Δημητριάδη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 11 Απρίλη του 1951 και έφυγε πρόωρα απ΄τη ζωή το 2009
Ξεκίνησε να τραγουδά από παιδί. Στα 16 της χρόνια δισκογραφεί, για πρώτη φορά, το «Ένα πρωινό η Παναγιά μου» του Σταύρου Ξαρχάκου σε στίχους Γιώργου Παπαστεφάνου (από την ταινία τα «Κορίτσια στον ήλιο»). Μετά ήρθε ο «Ήλιος ο Πρώτος» και το «Χρονικό» του Γιάννη Μαρκόπουλου, ενώ στο ενδιάμεσο είχε γνωρίσει τον Μίκη Θεοδωράκη, ίνδαλμά της από μικρό παιδί. Μαζί του, κατά την επταετία, περιοδεύει ανά τον κόσμο και συμμετέχει στους δίσκους «Τα Λαϊκά» («Το τρένο φεύγει στις οκτώ») και «Τραγούδια του Αγώνα» («Ο Λεβέντης (Λεβέντης εροβόλαγε»).
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 1974, τραγουδά στο δίσκο «Σκλάβοι Πολιορκημένοι» του Νίκου Μαμαγκάκη και το «Αντόνιο Τόρρες Χερέδια» του Γιάννη Γλέζου. Ήδη έχει γνωρίσει τον Θάνο Μικρούτσικο και από το 1975 έχουν μιά μακρόχρονη, σχεδόν αποκλειστική και κάπως περιοριστική συνεργασία, δισκογραφούν τον πρώτο δίσκο του, τα «Πολιτικά Τραγούδια». Ακολουθούν: «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Φουέντε Οβεχούνα», «Τροπάρια για φονιάδες», «Τα τραγούδια της λευτεριάς». Χαρακτηριστικό πως από την κασετίνα των οκτώ δίσκων με τα πολιτικά τραγούδια του συνθέτη που έβγαλε η Λύρα πριν από λίγα χρόνια στους πέντε τραγουδάει μόνο η Μαρία Δημητριάδη. Ένας από τους πιο πολυακουσμένους δίσκους τους ήταν «Τα Αντάρτικα» (1981) – επανεκτελέσεις μαζί με την αδερφή της, Αφροδίτη Μάνου. Συνέχισε με το «Δελτίο καιρού», με τραγούδια πολλών συνθετών σε πρώτη εκτέλεση, τα «Λιανοτράγουδα» του Θεοδωράκη, τον πρώτο δίσκο του Γιώργου Σταυριανού, την «Ελένη» του Χατζιδάκι, το «Εμπάργκο» του Μικρούτσικου κ.ά. Ακολούθησαν δύο χρόνια δουλειάς της στο Βελιγράδι, την περίοδο του εμπάργκο.
τα εξώφυλλα από τις προσωπικές κυκλοφορίες της
Έκανε συναυλίες κι ένα δίσκο, τα έσοδα του οποίου, με τη βοήθεια του υπουργείου Πολιτισμού της πρώην Γιουγκοσλαβίας, πήγαν για τους πρόσφυγες. Συνεργάστηκε και ηχογράφησε δισκους ακόμη με τους Μιχάλη Τερζή (Βιολιστή κατέβα απ’ τη στέγη), Στέφανο Κορκολή (Μαγικό κλειδί), Κώστα Κακαβελάκη (Οριστικά), Ανδρέα Μικρουτσικο, Ηλία Ανδριόπουλο, Μιχάλη Τρανουδάκη (Μυθολογία του Σαββατου), Τάσο Καρακατσάνη, Χρήστο Λεοντή κ.α. και σε κάποια λιγοστά με τον Γιάννη Σπανό στο ost Αναζήτηση και τα θεατρικά Κοκκινα Φαναρια (Καλντερίμι). Τελευταία δισκογραφική της δουλειά οι «Δον Κιχώτες» των Παρασκευά Καρασούλου (στίχοι) και Θοδωρή Οικονόμου (μουσική).Όλα αυτά τα χρόνια της πολύχρονης διαδρομής της η Μαρία Δημητριάδη, υπήρξε περιζήτητη, τόσο στις συμμετοχές της στη δισκογραφία, όσο και στις συναυλιακές της εμφανήσεις για την άρτια μουσικά φωνή της αλλά και για την γενικώτερη “στάση ζωής” της.
Δεν τη θυμόμαστε μόνο για τις εξαιρετικές ερμηνείες της… Τη θυμόμαστε και θα τη θυμόμαστε γιατί δεν σταμάτησε να παλεύει κόντρα στην κυρίαρχη αισθητική, επιμένοντας να τραγουδά για όσους αγωνίζονται, αντιστέκονται, οραματίζονται.
«Οι συνεργασίες μου είχαν πάντα και κάποιον άλλο λόγο, εκτός από τον καλλιτεχνικό. Υπήρχε ταύτιση, έστω σε κάποιο βαθμό, ιδεολογική, αισθητική. Και, χωρίς να υπερηφανεύομαι, δηλώνω ότι δεν έχω κάνει ποτέ ούτε μισή υποχώρηση στη δουλειά μου. Ούτε μισή! Και αυτό το πληρώνω. Υπήρξαν φορές που δεν είχα να καπνίσω τσιγάρο. Αλλά υποχώρηση δεν έχω κάνει. Ούτε μία “καλημέρα” δεν έχω πει σε κάποιον που δεν θέλω να του την πω…».
Η παραπάνω «εξομολόγηση» της Μαρίας Δημητριάδη στο «Ριζοσπάστη» (17/2/2002) αποκαλύπτει το ήθος, την ποιότητα, την αξιοπρεπή και την αγωνιστική στάση που σφράγισαν τη ζωή της ασυμβίβαστης τραγουδίστριας με την υπέροχη φωνή!
τα εξώφυλλα από τις συμμετοχές της σε δισκους
από την σύντομη αλλά ουσιαστική συνεργασία της με τον Μάνο Χατζιδάκι, στην δεύτερη ηχογράφηση του κύκλου”Τραγούδια για την Ελένη”, σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη το τραγούδι ύμνος για την άνοιξη στην Αθήνα, “Μυρίζει ο κόσμος γιασεμί”
μια ωραία τηλεοπτική εκπομπή από αφιέρωμα στην ΕΡΤ
εδω στην εκπομπή προβα της Λιλάντας Λικαρδοπούλου