Λυκούργος Μαρκέας,
ο άγνωστος ήρωας της δισκογραφίας και του τραγουδιού
Ο Λυκούργος Μαρκέας ήταν ένας μουσικός και τραγουδοποιός γεννημένος στην Τρίπολη το 1926. Ξεκίνησε πολύ νέος το 1938, μόλις σε ηλικία 12 ετών και ασχολήθηκε κυρίως με τη μουσική επένδυση θεατρικών παραστάσεων. Γνώριζε καλά τόσο την λαϊκή όσο και την ευρωπαϊκή πλευρά της μουσικής και του τραγουδιού. Άνθρωπος αθόρυβος και ουσιαστικός, με σημαντική κλασική παιδεία. Πάντρεψε δημιουργικά τις τάσεις του ελληνικού τραγουδιού.Έγραψε τραγούδια για πολλούς τραγουδιστές και σε διαφορετικά είδη, ρεμπέτικα στο ξεκίνημα του στα χρόνια του 40, και κυρίως υπηρέτησε το ελαφρό τραγούδι αλλά και κάποια λαϊκότερα στα χρόνια του 50 και του 60, ενώ πρωταγωνίστησε στο ελαφρολαϊκο τραγούδι μέχρι το τέλος της ζωής του το 1979 σε ηλικία 53 ετών. Ο ίδιος προτίμησε στη ζωή του τους χαμηλούς τόνους από τα φώτα της δημοσιότητας, γι’ αυτό και ελάχιστοι γνωρίζουν την ουσιαστική συμβολή του σ’ αυτό που ονομάζουμε σήμερα σύγχρονο ελληνικό τραγούδι.
Ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά μιας εξαιρετικά φτωχής οικογένειας. Η μητέρα του, Γεωργία Μαρκέα, που ήταν πρόσφυγας από τη Σμύρνη, έπαιζε μαντολίνο, ενώ ο πατέρας του Λεωνίδας Μαρκέας, από τη Μεσσηνιακή Μάνη, έπαιζε κιθάρα (χαβάγια). Σε ηλικία 11 μόλις χρονών (1937) ο μικρός Λυκούργος με τον πατέρα του και τον αδελφό του τον Γιώργο έπαιζαν κιθάρα και τραγουδούσαν σε διάφορα καφενεία της Αθήνας. Το ταλέντο του Λυκούργου φάνηκε από νωρίς και ο πατέρας του, παρόλη του τη φτώχεια και τα έξι του παιδιά, πούλησε το μοναδικό κομμάτι γης που είχε για να αγοράσει στο μικρό Λυκούργο ένα πιάνο. Ο Λυκούργος έγινε μετά από λίγο δεκτός στο «Ωδείο Αθηνών», όπου σπούδασε πιάνο και αποδείχθηκε παιδί-θαύμα. Από παιδί ακόμη, στην κατοχή, δουλεύει σε μικροθιάσους ως πιανίστας και γράφει τα πρώτα του τραγούδια. Όλα του τα τραγούδια αγαπήθηκαν και ξεχώρισαν. Από τις πρώτες του επιτυχίες ήταν οι Συννεφιές (Τέτοια ώρα σε λατρεύω σε ζητώ), Σε ζητούσα στα σύννεφα, Λάθος η αγάπη μας, Αυτή τη νύχτα, Δυο φορές μ’ έχεις γελάσει, Ποτέ δε θα ξεχάσω τέτοια μάτια, Μέσα στο νερό της λίμνης.Το 1947 έφτιαξε τη πρώτη του μεγάλη ορχήστρα κι έκανε εμφανίσεις στα μεγαλύτερα κέντρα των Αθηνών. Έγραψε πολλά τραγούδια που έγιναν επιτυχίες με τον Τώνη Μαρούδα και τον Γιάννη Βογιατζή: Σε είδα κάποιο μεσημέρι, Άσπρες κορδέλλες, Tο Καλοκαίρι αυτό πάει χαμένο, Έφυγες, Όνειρα, Μιλώ για σένα, Συννεφιασμένο δειλινό, Εσύ μπορείς να με νιώσεις, Τι να είναι η αγάπη, Καλωσόρισες αγάπη.
Στο site stixoi.info βρίσκουμε 175 από τα τραγούδια του.
Λίστα τραγουδιών από το Spotify (δεν απαιτείται συνδρομη για να τα ακούσετε ολόκληρα μπορείτε να κάνετε δωρεάν εγγραφή στην εφαρμογή