Δήμος Μούτσης 1938-2024
γράφει ο Δημήτρης Νάσσης
Ο μεγάλος συνθέτης Δήμος Μούτσης γεννήθηκε στον Πειραιά. Αρχιζε να σπουδάζει βιολί 7 ετών στο ωδείο Πειραιά. Στην ηλικία των 22 ετών κέρδισε το πρώτο βραβείο ως σολίστ σε διαγωνισμό βιολιου. Στά μέσα της δεκαετίας του 60 και συγκεκριμένα το 1967 γνωρίζει στο γνωστό πατάρι του Λουμίδη οπου συχνάζουν οι διανοούμενοι καλλιτέχνες της εποχής τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Νίκο Γκάτσο. Ο Νίκος Γκάτσος αμέσως εκτιμάει το μουσικό ταλέντο του Μούτση και του δινει στίχους και γράφει το πρώτο τραγούδι <<BΡEXEI O ΘΕΟΣ>> με ερμηνευτή τον Σταμάτη Κόκοτα.
Ένα πολύ σημαντικό έργο που σφράγισε όλη την περίοδο αυτή, ανοίγοντας μάλιστα με αυτό το έργο, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, καινούργιους δρόμους στην ελληνική δισκογραφία. Στον δίσκο Άγιος Φεβρουάριος, εκτός από το ομώνυμο τραγούδι, υπάρχουν και άλλα μεγάλα τραγούδια όπως: «Κι αν φταίει κανείς», «Το σπίτι στην ανηφοριά», «Η σούστα πήγαινε μπροστά», «Άλλος για Χίο τράβηξε» και άλλα.
Το 1975 επιχειρεί την «Τετραλογία»ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα,αποφασίζοντας να αναμετρηθεί με θηριώδη κείμενα της ελληνικής ποίησης (Καβάφη, Σεφέρη, Καρυωτάκη, Ρίτσο). Εδώ, έχει πολύ ενδιαφέρον να ακούσει κανείς αυτό το έργο, και στην ορχηστρική του εκδοχή. Αν αφαιρούσαμε δηλαδή τις φωνές, ίσως και να ‘παιρνε, μιάν άλλη διάσταση. Τίποτα απ’ όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν στον «πολύπαθο χώρο» της μελοποιημένης ποίησης δε μοιάζει μαζί του με ερμηνευτές τον Μανώλη Μητσιά, τον Χρήστο Λεττονό και την πρωτοεμφανιζόμενη τραγουδίστρια Άλκηστη Πρωτοψάλτη. H εντυπωσιακή ενορχήστρωση (κι εδώ αποδεικνύεται ο σπουδαίος μουσικός) πολύπλοκη και πολύχρωμη, σε κάνει συχνά, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, να ξεχνάς αυτούς τους στίχους, που είναι απ’ τους καλύτερους που γράφτηκαν στην ελληνική ποίηση, και να επικεντρώνεσαι μόνο στη μουσική. Kαι αυτό το μεγάλο επίτευγμα του Μούτση ελάχιστοι το τόλμησαν και ακόμα λιγότεροι το κατάφεραν. ..
Το 1981 κυκλοφόρησε ο δίσκος Φράγμα σε στίχους Κώστα Τριπολίτη. Μεταξύ των τραγουδιών ήταν τα: «Δε λες κουβέντα», «Delenda est (Ερηνούλα μου)», «Γράμμα από τη λεγεώνα των ξένων», «Νταλίκα». Τα λαϊκά τραγούδια του δίσκου τραγουδήθηκαν από την μεγάλη ρεμπέτισσα Σωτηρία Μπέλου με τον Δήμο Μούτση να τραγουδάει μόνο το ρεφρέν από το «Δε λες κουβέντα». Οι ηλεκτρικές μπαλάντες του δίσκου τραγουδήθηκαν από τον ίδιο τον συνθέτη. Στην ίδια δουλειά, ο Δήμος Μούτσης τραγούδησε μαζί με τον Λουκιανό Κηλαηδόνη και την Άλκηστη Πρωτοψάλτη το «Κουβεντούλες με τον Φρόιντ»
«Κι αν φταίει κανείς», «Το σπίτι στην ανηφοριά», «Η σούστα πήγαινε μπροστά», «Άλλος για Χίο τράβηξε» και άλλα. .
Tο 1983 με τον δίσκο Ενέχυρο εγκαινίασε την σόλο καριέρα στην μουσική. Το 1987 ακολούθησε ο δίσκος Να! που περιέχει τα πολύ γνωστά του τραγούδια «Το όνειρο» και «Μια φυσαρμόνικα που κλαίει». Το 1990 κυκλοφόρησε ο δίσκος Ταξιδιώτης του παντός με τη Νάνα Μούσχουρη, ο οποίος ήταν ο τελευταίος δίσκος που έγραψε για άλλο τραγουδιστή πλην του ιδίου. Το 1994 επέστρεψε με τον δίσκο Για πούλημα λοιπόν! πάλι σε στίχους και ερμηνεία δική του
Οι δηλώσεις που έκανε κατά καιρού ο Δήμος Μούτσης δείχνουν την ταπεινότητα, το μέτρο και την αυτογνωσία με την όποια αντιμετωπίζει το έργο του: «Περνώντας ο καιρός, καταλαβαίνω πως η δουλειά μου γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Ίσως γιατί μου γίνεται πιο συνειδητή, ίσως γιατί από τιμιότητα, χρειάζομαι περισσότερες διευκρινήσεις». Ο Δήμος Μούτσης απεβίωσε στις 6 Μαρτίου 2024 σε ηλικία 85 ετων αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στην Ελληνική μουσικη
Στην επίσημη σελίδα του συνθέτη θα βρείτε περισσότερα για όλο του το έργο https://dimosmoutsis.gr/